Drumul trandafirilor (I)

Trandafiri. Ii vedem si ii admiram in fiecare zi, in gradini, in vasele de plastic ale florareselor de la coltul strazii sau din piete, in buchetele primite cu cele mai diverse ocazii.

Dar de unde vin milioanele de fire de trandafiri care se vand in fiecare zi?

Buchete de trandafiri rosiiCulturile de trandafiri sunt foarte rare la noi, iar comertul cu trandafiri (ca si cu alte flori) este aprovizionat in proportie covarsitoare din importuri.

Toata lumea stie ca Olanda este principala sursa pentru piata de flori si plante, dar Olanda este doar principalul centru de comert, nu si de productie. In ultimele decenii productia de flori proaspete s-a dezvoltat in tarile din apropierea Ecuatorului. Astfel cei mai multi trandafiri ajung la noi, nu numai din Olanda, dar si din Ecuador, Columbia sau Kenya.

Astazi cateva cuvinte despre trandafirii din Kenya.

"Out of Africa"

„Out of Africa”

grand-safari-with-kenya-tanzania-slideshow-2_0

Tara safari-urilor, cu amintirea frumoasei povesti de dragoste din „Out of Africa”, imaginile kenyene sunt rosiatice, un pic aride, linistite. Pe inaltimile din jurul muntelui Kenya si a lacului Naivasha, in ultimele decenii, s-au infiintat sute de ferme de trandafiri. Combinatia de climat ecuatorial si altitudine pare a fi reteta propice pentru culturi anuale de trandafiri.

Batian - Mount Kenya

Batian – Mount Kenya

In ultimii zece ani, suprafetele serelor cu trandafiri au ajuns la peste 3500 ha, iar exporturile depasesc 500 milioane de dolari anual.

Sunt impresionante imaginile de pe Google Earth in care se vad serele de trandafiri.

Sere de trandafiri Kenya

Sere de trandafiri Kenya

Kenya este unul dintre principalii furnizori de trandafiri ai Europei, peste doua treimi din productia trandafirilor din Kenya fiind comercializata la imensa bursa de langa Amsterdam, alte 23 de procente ajungand direct in Germania si Anglia.

PSP_101_d-001

Desi in 2008 si 2009, problemele politice interne si furia naturii a pus frana dezvoltarii acestui sector, fermierii s-au adaptat repede la cererea din ce in ca mai mare a occidentalilor (care cer trandafiri cu flori mari), oferindu-le trandafiri de calitate.

Trandafiri  din Kenya

Trandafiri din Kenya

In cea mai aglomerata perioada a anului (Valentine’s desigur!) peste 25.000 de oameni culeg firele fragile de trandafiri. In mai putin de 48 de ore ele ajung din sera, in depozitele en-grosistilor din peste 25 de tari europene, trecand prin hub-ul de langa Amsterdam (Aalsmeer).

Concluzionand, trandafirul este o floare-simbol, pe care indiferent daca o cumperi de la floararia din colt sau de la o florarie online, indiferent daca e adus din Kenya sau din Olanda, o poti oferi sau livra unei persoane dragi, cu orice ocazie.

Despre trandafirii din Ecuador, Columbia si Olanda, in posturile viitoare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s